Een energieke zeebries waait door Brussel

Onze Energie brengt wind op zee dichterbij voor iedereen.

21.04.2025

Langs het kanaal in Anderlecht draaien de wieken van een kartonnen windturbine in de ochtendbries. Rondom: lachende gezichten en een nieuw hoofdstuk in Belgische windenergie. Op deze zonnige februaridag stelden 34 Belgische energiecoöperaties het initiatief Onze Energie voor, een primeur waarmee burgers voor het eerst echte mede-eigenaar kunnen worden van wind op zee. “Voor het eerst krijgen burgers controle over windenergie op zee,” zegt Philippe Awouters , coördinator van Seacoop, het samenwerkingsverband achter het project.

Energie van burgers, voor burgers

Met de start van een acht weken durende campagne worden burgers aangespoord om mee te investeren. Het doel? 10 miljoen euro ophalen om via SeaCoop te participeren in wind op zee.

“Onze Energie staat voor energie van burgers, voor burgers. Die hebben één ding gemeenschappelijk: ze willen de controle over energieproductie weer in handen,” zegt Fabrice COLLIGNON, bestuurder met roots in de Waalse energiecoöperaties.

Want eigenaar zijn van je eigen energie levert dan ook heel wat voordelen op voor burgers. Fabrice Collignon somt ze op: “een rendement dat democratisch wordt bepaald – maximaal 6% -, een transparante en faire prijs, onafhankelijkheid van marktschommelingen, lokale, duurzame energie en de ruimte om ook lokaal sociale acties op te kunnen zetten om energiearmoede de wereld uit te helpen.”

Eerste mijlpaal: energie voor 15.000 gezinnen

Even later, in Café COOP in Anderlecht, volgde de officiële persvoorstelling. “Vandaag vieren we een mijlpaal,” zei Tom Willems van SeaCoop. “Vorige week hebben we onze eerste participatie in windenergie op zee afgerond.” SeaCoop stapte in het windpark NorthWind, een windpark met 72 windturbines dat is aangesloten op het vasteland via een aansluiting in Zeebrugge, en het Belgisch elektriciteitsnetwerk sinds 2014 van voorziet van stabiele stroom. De participatie van SeaCoop is goed voor vijf turbines, wat overeenkomt met het stroomverbruik van 15.000 Belgische gezinnen.

Maar Onze Energie kijkt verder: “Dit is pas de eerste stap,” zegt Willems. “We bereiden ons voor op de bieding voor een nieuw windpark in de Prinses Elisabethzone 1 (PEZ1). Eind augustus dienen we ons bod in, begin 2025 weten we of we mogen bouwen en uitbaten.”

Samen naar de Prinses Elisabethzone

Voor de aanbesteding heeft SeaCoop de krachten gebundeld met Otary, Ocean Winds en Eneco in het consortium Haddock Wind. “Onze verankering in de Belgische economie geeft ons een sterke positie,” zegt Willems. “Bovendien speelt directe burgerparticipatie een grote rol in de toewijzing, en wij zijn de enige organisatie waarin burgers écht mee aan het roer staan.”

De komende maanden wordt dan ook door de 34 coöperaties sterk ingezet op meer mensen betrekken. Vandaag telt het netwerk van energiecoöperaties zo’n 125.000 burgers. “Dat mogen er vier keer zoveel worden,” stelt Awouters. “We mikken op een half miljoen burgers die mee investeren in windenergie op zee. Via de website van Onze Energie kan je vanaf 250 euro instappen in een energiecoöperatie. Dit is hét moment om samen eigenaar te worden van de wind want de wind waait voor iedereen !

Een nieuw hoofdstuk voor de energiecoöperaties

Tegen de namiddag vulde Café COOP zich met een bonte mix van energiecoöperanten en middenveldorganisaties. Onze Energie werd voorgesteld aan de eigen achterban, en al snel vloeiden de gesprekken moeiteloos over in Brusselse biertjes en vegetarische hapjes. Buiten kleurde de lucht langzaam oranje, binnen gonsde het van de plannen. De energie was bijna tastbaar, niet alleen in de wind, maar ook in de ambitie van iedereen die erbij was. Een nieuw hoofdstuk voor de Belgische energiecoöperaties was officieel begonnen.

 

artikel van Isabelle Vanhoutte
Project communication REINVENT / U2DEMO REScoop.Vlaanderen