
Tim
Mechelen
De transitie van fossiele naar hernieuwbare energie in België gaat te traag. Zalig dat mensen met Onze Energie zelf het heft in handen kunnen nemen en mee kunnen doen aan offshore windenergie in België.
Van Oostende tot Aarlen, van de Vlaamse Ardennen tot de Hoge Venen: in heel België investeren lokale energiecoöperaties samen in het eerste windpark op zee om het in handen te krijgen van mensen zoals jij en ik. Dit unieke initiatief zorgt voor betaalbare groene energie voor duizenden gezinnen.
Een wasje draaien, koken, het licht aandoen: energie is de basis en niemand kan zonder. Maar de voorbije jaren ontploften de energieprijzen. Velen konden hun factuur niet meer betalen. En ook de aanvoer van energie werd onzeker.
Daarom stappen we best af van fossiele brandstoffen uit het buitenland. Investeren in zonne- en windenergie van eigen bodem is een pak goedkoper én zekerder.
Meer dan honderdduizend Belgische gezinnen nemen de touwtjes van hun energie zelf in handen. Ze zijn lid van een lokale coöperatie een windturbine optrekt of die ook zonnepanelen op het dak van de sportclub legt. De opgewekte stroom gebruiken ze aan productieprijs en delen ze ook met de buurt. Groene, betaalbare energie van bij ons.
Windenergie wordt voor België de belangrijkste energiebron. Turbines op zee wekken steeds meer stroom op en elektriciteit uit wind wordt dus steeds goedkoper.
Met grote windparken in de Noordzee stromen de gigawatts straks via de kust ons land binnen. Tijd om ze in handen te krijgen van buitengewone mensen met grote ambities.
Kijk even mee naar ons windpark op zee: 5 windturbines, elk hoger dan het Atomium, die meer dan 90% van de tijd energie opwekken. Wat een krachttoer! Samen coveren ze het jaarverbuik van meer dan 15.000 huishoudens. Krijg jij daar ook energie van?
De transitie van fossiele naar hernieuwbare energie in België gaat te traag. Zalig dat mensen met Onze Energie zelf het heft in handen kunnen nemen en mee kunnen doen aan offshore windenergie in België.
Ik laat mijn spaargeld voor mij werken en realiseer een toekomst voor mijn kleinkinderen die er toch iets rooskleuriger uitziet.
Onze Energie gaat niet puur voor de winst. Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe meer controle de burger krijgt over energie, hoe duurzamer onze buurt wordt en hoe voordeliger het voor iedereen is.
Je investeert niet enkel in het windpark. Met een deel van de opbrengst realiseren we nieuwe zon- en windenergieprojecten in je buurt. Zo kunnen nog meer mensen dichtbij jou betaalbare groene stroom gebruiken en wordt je wijk schoner, gezonder en zelfvoorzienend.
De lokale coöperaties achter Onze Energie waren erbij aan de start van het Belgische windenergieverhaal. Sinds 1999 plaatsten we samen 35 windturbines waarvan gewone burgers mee eigenaar zijn en hun energie uit halen.
Tijdens de energiecrisis kon 1 op de 5 Belgische gezinnen de factuur niet betalen. Hun energiecontract werd afgesloten en ze kregen een noodcontract van de netbeheerder met vaak hogere prijzen. Met een deel van de opbrengst van het windpark willen we energiearmoede bestrijden, zodat kwetsbare gezinnen niet in de kou staan. Ze krijgen begeleiding en steun om energie te besparen.
Het verbranden van fossiele brandstoffen voor energie is de grootste oorzaak van klimaatverandering en luchtvervuiling. Steeds meer Belgen kiezen voor een groen energiecontract, maar slechts 20% van de opgewekte stroom in België is echt groen.
Daarom investeren de energiecoöperaties achter Onze Energie zelf in lokale hernieuwbare energie. Zo versnellen we de omslag naar hernieuwbare energie van bij ons. Greenpeace erkent ons al jaren als de groenste in zijn Groene Stroomklassement.
We helpen je met elke vraag, van makkelijk overstappen tot de ingewikkelde wereld van energie snappen.